• 2000 TL ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
  • 14 gün içinde iade hakkı
  • Güvenli Alışveriş
07 Temmuz 2022

Tırnak Mantarı Nedir?


Tırnak mantarını hafife almayın

 

Yaz mevsiminin gelmesiyle ayak sağlığımıza her zamankinden daha çok önem vermemiz gerekiyor. Bu nedenle ayak bakımını düzenli olarak yaptırmak, ileride karşılaşılabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmesini kolaylaştırıyor. Çoğu kişinin en büyük problemi ise özellikle ayak tırnaklarında rahatsız edici bir görüntüye yol açan tırnak mantarı enfeksiyonu... Tırnak mantarı yanlış ayakkabı giymekten, farklı bir ifadeyle tırnağın sert bir yüzeye vurmasından kaynaklanacağı gibi, ayak hijyenine gereken özenin gösterilmemesinden de kaynaklanabiliyor.

 

Tıbbi yardım almak gerekebilir

Tırnak mantarı, bilimsel olarak onikomikoz olarak adlandırılıyor. El ve ayak tırnaklarının uç kısmının hemen altında, beyaz ya da sarı bir nokta olarak başlayan ve tırnağın tamamına yayılan süreç ise mantar enfeksiyonunun habercisi olarak öne çıkıyor. Hijyen kurallarının işe yaramadığı, tırnağın renginin hızla değiştiği, kalınlaştığı veya deforme olduğu vakalarda ise tıbbi yardım almak kaçınılmaz hale geliyor.

 

Diyabet, sedef ya da dolaşım sorunu rahatsızlığınız varsa...

Tırnak mantarı; diyabet, sedef, dolaşım sorunu gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara sahip bireylerde daha sık görülebiliyor. Mantar enfeksiyonunun derinleşmesiyle tırnak rengi soluyor ve tırnakta kalınlaşma başlıyor. İleri safhalarda ise tırnağın kenarlarında parçalanma gibi etkiler de gözlemlenebiliyor. Diğer yandan tek bir tırnakta başlayan enfeksiyonunun diğer tırnaklara da bulaşabileceği mutlaka göz önünde tutulmalı ve gecikmeden ayak sağlığı uzmanından randevu alınmalı.

 

Nemli alanlardan uzak durun

Tırnak mantarı enfeksiyonlarına neden olan en yaygın mantar organizması ise dermatotit olarak dikkat çekiyor. Kan dolaşımının yavaşlaması, tırnakların çok yavaş uzaması, sürekli ayak terlemesi gibi sorunlarla karşılaşan bireylerde mantar enfeksiyonu sıklıkla tekrarlayabiliyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında havuz, spor salonu ve duş odaları gibi nemli ortak alanlarda çıplak ayakla yürünmemesi gerekiyor.

 

 

 

Alınması gereken önlemler

- El ve ayak bakımınıza özen göstermelisiniz.

- Enfekte bir tırnağa dokunduktan sonra elinizi mutlaka yıkamalısınız.

- Tırnaklarınızı düzgün ve düz bir şekilde kesmeli ve tırnakların kenarlarını törpülemelisiniz. Tırnak makasınızı ise her kullanımdan sonra dezenfekte etmelisiniz.

- Eğer ayağınız sürekli terliyorsa gün içerisinde birkaç kez çorap değiştirmelisiniz.

- Ayağa hava aldıran, ayağı terletmeyen ayakkabıları tercih etmelisiniz.

- Spor ayakkabılarınızın hijyeni açısından dezenfektan ve antifungal pudra kullanmalısınız.

- Havuzlarda ve soyunma odalarında ayakkabı ya da kapalı terlik kullanılmalısınız.

- Manikür ve pedikür işlemlerinde kendi ürünlerinizi yanınızda götürmelisiniz.

Uzman yorumu şart

Tırnak mantarının tedavisi, vakadan vakaya değişiklik gösteriyor. Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi, ilk etapta belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi içinse sorunlu bölgedeki tırnağın uzaması gerekiyor. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebiliyor. Bu süre ise yaşa, mevsime, egzersiz alışkanlıklarına ve kalıtsal faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Enfeksiyonun sadece belirli bir bölgeye değil, diğer tırnaklara da yayıldığı bir durumla karşı karşıyaysanız acilen bir dermatoloğa başvurmalısınız.

Teşhis süreci nasıl şekilleniyor?

Tırnak mantarı tedavisinin uzun soluklu bir süreç olduğu unutulmamalı. Bu nedenle tırnağın sağlıklı formuna dönmesi uzun zaman alabiliyor. Tırnak düzeldikten sonra gerekli hijyen kurallarına uyulmazsa enfeksiyonun tekrarlayacağını da göz önünde tutmalısınız. Tırnak mantarı teşhisinde tırnaktan bir parça alınırken, tırnağın altında yer alan kalıntılar laboratuvarda analiz edildikten sonra mantar türü belirleniyor. Tırnak mantarı tedavisinde ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale yöntemleri tercih edilebiliyor.

Oral ve tropikal tedavi yöntemleri

Doktorunuz oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici)  6 ila 12 haftalık  ilaç kullanımı ve mantar önleyici oje tavsiye edebilir. Bazı vakalarda ise hem oral hem de topikal antifungal ilaç kullanmak gerekebiliyor. Tırnağın yeniden enfeksiyonsuz biçimde büyümesine yardımcı olan bu ilaçların düzenli kullanımıyla, tırnak zaman içinde yenileniyor. Mantar ojesinin kullanımında da hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Günde 1 kez enfekte olmuş tırnağa ve tırnağın çevresine oje sürülüyor. 7 gün süren uygulamanın ardından tırnakta biriken oje katmanları temizleniyor ve yeniden oje sürülüyor. Tırnağın sağlıklı formuna ulaşması için, bu süreci 1 yıl boyunca devam ettirmek gerekebiliyor.