• 2000 TL ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
  • 14 gün içinde iade hakkı
  • Güvenli Alışveriş
27 Aralık 2022

Bot Nasıl Temzilenir?

Kışın sürekli kullandığınız botlarınızı uzun vadede kullanmak istiyorsanız bakımlarını malzemelerine uygun şekilde düzenli olarak yapmalısınız. Botlar; yağmur, çamur ve toza maruz kaldıkları için çok çabuk kirlenmektedirler. Her botun tabanı, iç yüzeyi ve dış malzemeleri farklı olduğu için temizlik ve bakımı da farklı yapılmaktadır.

 

Botların temizliği düzenli olarak nemli bezle yapılırsa uzun süre ekstra temizliğe gerek kalmayacaktır. Pürüzsüz dış yüzeye sahip botların temizlenmesi pürüzlü yüzeylere sahip botların temizliğine nazaran daha kolaydır çünkü pürüzler arasına sıkışan kir ve tozların çıkarılması için ekstra işleme gerek kalmamaktadır.

 

Botlarınızı temizlerken içine gazete kağıdı veya ayakkabı kalıbı yerleştirmeniz, temizlik esnasında botunuzun ezilmemesi ve şeklinin zarar görmemesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle temizlik işlemine başlamadan önce mutlaka için destekleyici fakat botun yapısına zarar vermeyecek bir malzeme ile doldurmanızı tavsiye ediyoruz.

Bot Yıkanır Mı?

Ayakkabı temizliği denilince akla ilk çamaşır makinesinde yıkamak gelmektedir. Çamaşır makineleri belli hacimde su ile yüksek devirde sıkma işlemi yaparak yıkama gerçekleştirmektedir. Ayakkabıların uzun süre su içinde kalması, yüksek devirde sıkma ve pompa işlemlerine maruz kalmaları hem malzemelerine hem de şekillerine zarar vermektedir. Üstelik bağcıkları çamaşır makinesi haznesine takılma riskine sahip olduğu için hem makineye hem de kendilerine zarar verebilirler.

 

Deri, süet, nubuk gibi malzemelere sahip ayakkabılar suyu emdikleri için çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun değillerdir. Botlar da genellikle deri, süet ve nubuk malzemeden imal edilmektedir. Son yıllarda çorap bot, kumaş bot gibi bot modelleri yaygın olsa da bu modellerin de çamaşır makinesinde yıkanmaması gerekmektedir. Botlar iç taban yapıları gereğiyle uzun süre suya maruz kalmamalıdırlar. ayrıca dış yüzey ve tabanın birleştiği yerlerdeki dikişler, yapıştırıcı malzemeler de çamaşır makinesinde zarar görebilirler.

 

Çamaşır makinesi dışında da botların yıkanması zarar vermektedir. Yine botun hem iç hem de dış yüzeyi fazlaca suya maruz kalacaktır. Yapıları gereği kalın üst yüzeylere sahip olan botların iç kısımlarının da kuruması uzun zaman alacaktır. Bu süreçte botun iç yüzeyinde uzun süre nemin kalması hem koku oluşmasına hem de botunuzun zarar görmesine neden olacaktır.

 

Botların bolca su ile temas ederek yıkanması temizlikleri açısından uygun önerilmemektedir.

 

Süet Bot Nasıl Temizlenir?

Şık görünümleri nedeniyle kış aylarında en çok tercih edilen bot modellerinden olan süet botlar, deri botlara göre daha hassas kumaşa sahiplerdir. Suyu daha fazla çekerler, daha çabuk toz ve tüy tutarlar, lekelendikleri zaman lekelerin çıkması bir hayli çaba gerektirir. Bu nedenle süet botunuzu düzenli olarak temizlemeli, bir şey döküldüğünde veya çamur, toz gibi dış etkenler bulaştığında hemen temizleme etiketine uygun şekilde temizlemelisiniz.

 

Süet botların temizliğinde kendilerinde özel süet fırçası, süet spreyi, süet silgisi kullanılmaktadır. Süet botunuzun temizlik işlemine başlamadan önce tamamen kuru olması gerekmektedir. Eğer üzerinde ıslaklık, çamur veya henüz kurumamış leke var ise bir süre bunların tamamen kurumasını beklemelisiniz. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de süet botlardaki lekelerin ıslak mendille çıkarılmaya çalışılmasıdır.

 

Kuruyan botunuzu süet fırçası ile fırçalamaya başlayabilirsiniz. Islakken fırçalamak süet yapısına zarar verecektir. Fırçalama işleminde hep aynı yöne hareket ettirmelisiniz. Fırçalama işleminden sonra lekelerin tamamının çıkması için süet silgisi kullanabilirsiniz. Lekelerin tamamı çıktıktan sonra süet spreyi sıkabilirsiniz. Sprey ile botunuzu silerken çok bastırmamanız gerekmektedir.

 

 

Deri Bot Neyle Temizlenir?

Deri botlar oldukça dayanıklı ve şık olsa da kışın sert koşulları botunuzun zarar görmesine neden olacaktır. Özellikle uzun süre bakımı yapılmayan botlarda yıpranmalar, dökülmeler ve kırılmalar meydana gelebilir.

 

Deri botunuzu düzenli olarak nemli bez ile hafif hareketler halinde temizleyebilirsiniz. Burada önemli olan ıslak mendil gibi kimyasal içeren temizleme ürünlerinin kullanılmamasıdır çünkü deri çeşidine göre botunuzun dış yüzeyi uzun vadede zarar görebilir.

 

Deri botunuzu nemli bir bezle temizleyip lekelerini çıkardıktan sonra bot temizleme spreyi ile temizleme adımına geçebilirsiniz. Bot temizleme spreyini kuru beze sıkıp nazik hareketlerle temizlemeniz gerekmektedir. Deri botun sürekli temizlenmesi deri yüzeyin yağını kaybetmesine neden olacağı için temizleme işleminden sonra botunuzun parlak görünümde kalmasını sağlayacak deri boyası ile boyayabilirsiniz.

 

Bot Nasıl Parlatılır?

Botlar maruz kaldıkları kir, toz, çamur ve yağmur nedeniyle zamanla parlaklığını yitirip mat bir hal alabilirler. Bu nedenle temizlik sonrasında dış yüzey materyallerine uygun bir şekilde parlatmanız daha uzun süre parlaklıklarını korumalarını sağlayabilir.

 

Deri botlar temizlik sonrasında uygun boya ile boyanarak parlatılabilirler. Süet ve nubuk botlar ise kendilerine uygun boya ve cilalar ile parlatılabilmektedirler. Botların çeşitli bitkisel yağlarla da parlatılması halk arasında bilinen parlatma yöntemi olsa da yüzeye zarar verme ihtimali olduğu için önerilmemektedir. Yağların yüzeyde verdiği parlaklık kendi yapılarından kaynaklanmaktadır ve geçicidir. Ayrıca üst yüzeyden tabana yağ akar ise zemin tutuşunun zarar görmesine ve kayarak düşmelere neden olabilir.

 

Bot temizliği mutlaka ayakkabının etiketinde bulunan temizleme talimatlarına uygun ve önerilen aralıklarda önerilen malzemeler ile yapılmalıdır. Bunun dışında yapılan her temizlik yönteminin botlarınıza zarar verme ihtimali olduğunu unutmamalısınız.