• 2000 TL ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
  • 14 gün içinde iade hakkı
  • Güvenli Alışveriş
07 Temmuz 2022

Hamilelikte Ayak Bakımı Nasıl Olmalı ?

Hamilelik döneminde ayak sağlığı ihmal edilmemeli

Hamilelik sürecinde kadınların bütün yükünü bel ve ayaklar çektiği için ayak sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Doğum süreci yaklaştıkça ayak bileği çevresinde ve ayaklardaki şişme giderek belirginleşebiliyor. Çünkü hormonel seviyedeki değişiklikler, vücutta daha çok su tutulmasına neden oluyor.

Kilo artışı ile birlikte bacaklarda ve ayaklarda oluşan ödem nedeniyle ayakkabı giymek ise büyük bir soruna dönüşebiliyor. Bu durumda ayakkabı yerine terlik tercih edilmesi, zaman içerisinde topuk çatlaklarının oluşmasını tetikliyor.

Ayak bakımının püf noktaları

Topuk çatlaklarının derinleşmesinin önüne geçebilmenin tek yolu ise düzenli ayak bakımı yaptırmak... Mümkün olduğunca ayağı en rahat saran, rahatsızlık vermeyen, ergonomik tabanlı ayakkabıları tercih etmelisiniz. Ayağı saracak ama sıkmayacak, yüksek topuklu olmayan, burun kısmı geniş yürüyüş ya da koşu ayakkabılarını tercih etmek hamilelik döneminde karşılaşılabilecek ayak şişliği gibi problemleri de minimuma indiriyor. Ödeme bağlı şişlik, nasır, ayak numarasında büyüme, ayak tabanında düzleşme, su toplama ve topuk çatlağı gibi şikayetler ile karşı karşıyaysanız, derhal doktora görünmenizde fayda olacaktır.

Alınması gereken önlemler

- Ayak hijyenine çok dikkat etmelisiniz. Ayağınızı yıkadıktan sonra iyi kurulamalı, nem oranını sağlamak içinse nemlendirici krem kullanmalısınız.

- Her ay medikal ayak bakımı yaptırmalısınız. Tırnak batması, nasır, topuk çatlağı gibi ayak rahatsızlıkları düzenli yapılan bakımla kontrol altına alınabiliyor.

- Hamileliğin son üç aylık döneminde ayak ve bacaklardaki şişkinliği azaltmak için bacaklarınızı yukarıda tutmalısınız. Yatakta uzanırken bacağınızı duvara yaslamak sizi rahatlatabilir.

 

- Ayaklarınızda ya da bacaklarınızda rahatlatıcı bir etki yaratmak için krem ya da ferahlatıcı sprey kullanabilirsiniz.

- Yüzme ve yürüme egzersizleriyle kan akışını ve kas dokusunu güçlendirebilirsiniz.

- Sodyumdan uzak bir beslenme stiline geçmelisiniz.

- Ayağı sıkan topuklu ve sivri burunlu ayakkabılardan uzak durmalısınız.

- Bir podologa danışarak ayak tabanlığı ve dikişsiz çorap konusunda bilgi alabilirsiniz.

- Hamilelik döneminde ayak tırnaklarınızı düz biçimde kesmeye özen göstermelisiniz.

– Hamilelik nedeniyle ayak tabanınızda kuruma ya da sertleşme gibi sorunlar yaşıyorsanız, ponza taşı kullanarak ve düzenli nemlendirici kullanarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.